Expositie in het rijkskantorengebouw Arnhem
“AARDE EN LUCHT, WATER EN VUUR
schilderijen olieverf en acryl

Jo Verhoef (geboren in 1952 te Huissen, woonachtig in Elst) werkt als psychiater voor het NIFP-Oost (Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie), hier gehuisvest op de 1e etage van het Rijkskantorengebouw.

Daarnaast is hij kunstenaar.

Tot april 2015 heeft hij onder de titel “Aarde en Lucht, Water en Vuur” in het gehele trappenhuis tot en met de 6e etage en in de kantine van het Rijkskantorengebouw geëxposeerd met 19 grote expressionistische schilderijen.
In het trappenhuis zelve is sprake van een fraaie lichtval en soms ook mooie vergezichten over Arnhem op de hogere etages. Hier probeerde Verhoef met speciale combinaties van zijn schilderijen, waaronder ook een aantal recente werken, een brug te slaan naar het thema “Aarde en Lucht, Water en Vuur”.

Aarde en lucht, water en vuur golden van oudsher als de vier elementen waaruit alles op aarde was opgebouwd cq. te herleiden. Maar onverminderd spelen ze nog steeds een belangrijke rol in geloof en overtuiging over evenwicht en tegenwicht, harmonie en tegenstelling in het functioneren van lichaam en geest en de ons omringende wereld, en breder nog van onze planeet.

Artikel in de Gelderlander (“Oude elementen in expositie van Jo Verhoef”) :

gelderlander___Source

ELST – De negentien doeken die kunstenaar Jo Verhoef heeft opgehangen in het trappenhuis van het Rijkskantorengebouw in Arnhem waar hij als psychiater werkt, hebben de werkplek doen veranderen. “Het is de invloed van de schilderijen op de architectuur en het licht valt er prachtig op de doeken”, zegt Verhoef die opgroeide in Huissen en tegenwoordig in Elst woont. Hij exposeert zijn werk drie maanden onder de titel ‘Aarde en lucht, water en vuur’.
De oude elementen, aarde en lucht, water en vuur, komen zichtbaar terug in zijn werk. Zo maakte Verhoef een serie onder de titel Eruption. Daarin verbeeldt hij de oerkracht van vulkanen. Hij toont in het trappenhuis van het Rijkskantorengebouw enkele schilderijen uit die serie. Niet bij elk schilderij zie je de elementen direct terug. Maar als je goed kijkt naar de kleuren en de gelaagdheid die Verhoef op de doeken heeft gezet, ervaar je langzaam de natuurelementen.
Als de kunstenaar en psychiater aan de natuurelementen denkt, komt het beeld van het kleine kereltje dat in de uiterwaarden liep bij hem op. “Van jongs af aan liep ik in de Huissense uiterwaarden, langs de Rijn en door het polderlandschap. De oude elementen verklaren veel over allerlei zaken op deze planeet. Het is beweging, het zijn veranderingen, in de natuur en in 2012 als je aan de Maya’s denkt. De elementen, de oude natuurwetten hebben ook altijd een belangrijke rol gespeeld, zelfs in de geneeskunde”, vertelt hij.
De kunstenaar houdt zich nergens aan vast als hij begint te schilderen. Zijn manier van werken is spontaan, veranderend en associërend. Met wel een eigen handschrift. “Het is heel prettig om vrij te zijn. Ik schilder helemaal van binnenuit, ik ga mijn eigen weg. Dat is tegelijkertijd ook een worsteling, maar worstelen met verf is het spannendste dat er is.”

De expositie is op werkdagen te bezichtigen van 8.30 tot 16.30 uur in het Rijkskantorengebouw aan de Pels Rijckenstraat 1 in Arnhem. Bezoekers dienen zich eerst even te melden bij de receptie. Voor meer informatie: joverhoef.nl.

verhoef___Source
Jo Verhoef bij één van de negentien werken die hij exposeert in het trappenhuis van het Rijkskantorengebouw in Arnhem.foto: PR